Tusen tankar och tusen ord

Datum: 2013-01-27 Tid: 20:43:59

 

Litteratur är tusen tankar och tusen ord, komprimerade till ett upphav av skrivna bokstäver. Litteratur är omfattande och allsidig. Litteratur är människans ventil till kreativitet, känslor, tankar och fantasi. Litteratur är noveller, romaner, artiklar, uppsatser, essäer, poesitexter, brev, biografier, pjäser, tal, manus av olika slag och låttexter. Listan är oändlig. Ibland behövs tusen och åter tusen bokstäver och ord för att överhuvudtaget kunna måla upp en logisk händelse och inge förståelse i det skrivna ordet för läsaren. En författare är enligt mig riktigt skicklig när han/hon har en förmåga att måla upp scenarion och tillochmed världar med bara några få meningar. Detta mina vänner, är skicklighet ut till det allra yttersta. En författare som lämnar rum åt läsarens fantasi. En författare som tillåter och verkligen önskar läsarens egen fantasi.

Earnest Hemingway är en sådan författare. Som tillåter läsarens egen fantasi och dennes känslor och tankar. Texten ovan läste jag bara i förbifarten egentligen. Det är en text på 34 bokstäver och sammanlagt 40 tecken. Jag tror faktiskt att denna text klassats som den kortaste ”novellen” som någonsin skapats. Novell tänker du? Den skall väl vara längre då, typ 1-2 a4-sidor lång? Det finns ingen mall att gå efter. Men denna korta text är så berättande att jag ändå förstår varför den lagts i kategorin novell. Jag kom på mig själv att jag läste texten igen och igen och märkte inte förän jag läst den kanske 6 gånger att jag i mitt huvud redan hade historien helt klar för mig. Jag såg varje detalj framför mig. För mig var det inte en kort text längre, det var en hel bok. 500 sidor av känslor, tankar, skratt, gråt och ett liv som fanns men inte fick finnas så länge det var tänkt från början. Jag såg framför mig en mor och en fars hjärtesorg. Jag såg de små skorna stå på byrån i det nyrenoverade barnrummet. Jag såg framför mig livet så som det skulle kunna bli och vara. Jag vet inte, men jag blev verkligen berörd. Kanske för att jag sett och känt, på så nära håll hur världar går itu när ett litet barn som skall finnas och bara skall sprudla av liv inte gör det längre. Kanske för att jag var med när ett litet liv slocknade allt för tidigt. För att jag har varit en av de som haft hjärtesorg så länge så länge, efter ett litet barns bortgång. 11 månader fick änglakusin leva. Och det stod oanvända barnskor och väntade på henne i hennes barnkammare på byrån. Det var leksaker som även de stod oanvända och som inte hade lekts med för att hon skulle växa och bli större först. Kusin hann inte växa sig så stor tyvärr.

 Jag tror att vi alla kan relatera till texten på ett eller annat sätt. Jag tror det finns en igenkänning i ord och känslor som gör oss både sårbara och mänskliga. Jag tror att texter med få ord har en förmåga att beröra oss precis lika mycket som en diktsamling full med poesi från kända poeter. Jag tror att litteratur i allmänhet har en förmåga att beröra och ger oss en tillåtelse till att även relatera. För litteratur är ändå i slutändan, tusen tankar och tusen väl valda ord komprimerade till mängder av bokstäver, som blir till meningar som slutligen bildar en text. Som blir till en text vi verkligen kan relatera till och bli berörda av.


Pappa, såhär på din 45års dag vill jag bara säga...

Datum: 2013-01-20 Tid: 20:56:12

Idag är en väldigt speciell dag, det är min pappas 45års dag. Han befinner sig just nu på Lanzarote och skall spendera veckan där med min bonusmor och en stor dos solsken och ledighet.

Jag antar att precis som för många andra döttrar, så var min pappa min första och största kärlek. Det fanns ingen annan jag såg mig själv gifta mig med, förutom min pappa. Det var när jag några år senare insåg att om jag gifte mig med pappa 'Vart skulle det bli av mamma?' Så jag gav upp den framtidsideén.

Någongång på vägen, den dagen jag insåg att jag kanske inte trots allt kunde gifta mig med pappa och att jag inte kunde vara liten och sitta i hans famn för alltid, ungefär i samma veva som mina föräldrars skilsmässa. Jag var alldeles för liten och alldeles för stor på samma gång, hela kroppen och hjärtat hade växtvärk. Jag insåg då, att precis som alla andra, hade min pappa också brister. Jag insåg då min egen mänsklighet, jag var tvungen att skapa min egen syn på livet. Pappa fanns kvar, flyttade sig inte en millimeter ut mitt liv. Han var alltid noga med att säga det. Men att plötsligt i samband med skilsmässan vara tvungen att se sin egen och andras mänsklighet på så nära håll överrumplade mig. Jag kände att jag var tvungen att välja sida. Mamma eller pappa-sidan. Jag valde inte bort, men jag valde inte till heller. Det bara blev.

Men åren gick och jag hittade tillbaka, hittade tillbaka till mig själv och kunde därför hitta tillbaka till pappa. Idag är jag och min pappa bästa vänner. Han är den som känner mig utan och innan, villkorslöst och kravlöst.

Så idag, idag vill jag säga grattis till min far. Grattis och tack för att du är min styrka, min inspiration och min bästa vän.Det är när du klär av dig det världsliga som du verkligen kan bli den du är

Datum: 2013-01-14 Tid: 23:45:13

Vem är du?
Innanför allt det där som världen klätt dig med.
Vem är du utan allt det där världsliga?
Utan ditt namn, din ålder, ditt personnummer, din längd eller din vikt? Vem är du utan ditt yrke eller din utbildning, utan din nationalitet och den platsen där du bor eller där du växte upp?
Vem är du utan din manlighet eller kvinnlighet, vem är du egentligen under alla kläder du bär?
Har du någonsin vågat klä av dig det världsliga och väsentliga som vem som helst kan se?

Den du är, är de böcker du läst från pärm till pärm så många gånger att du tappat räkningen.
Det är de sångerna du nynnat på men aldrig kommer ihåg texten till.
Den du är, är vad du väljer att äta till frukost en ledig lördagsmorgon.
Den du är, är alla de tankar du någonsin tänkt.
Det är de första tunga och sömndruckna stegen du tar när du stigit upp ur sängen på morgonen.
Den du är, är känslan du fått efter att ha presterat ditt allra bästa.
Det är alla tårar du gråtit i kudden när du känt dig orättvist behandlad.
Den du är, är alla gånger du skrattat och gråtit, viskat och ropat, hoppats och kämpat.
Det är kärleken och hatet du känt.

Den du är, är allt du känner och alla tankar du har. Klä av dig det världsliga och andas ut. Våga känn efter och tillåt dig att bara vara. Tillåt dig själv att vara just det du är. Du.


Årsresumé 2012, del 3

Datum: 2013-01-06 Tid: 21:45:32
September:

- Fortsatte jobba helger och fina soliga dagar på Piper´s.
-Träffade Jennifer, Linda, Malin och Linnea så orfta jag kunde
-Ca 3 veckor var jag utan internet och var inte så aktiv på bloggen.
-Anmälde mig till högskoleprovet.....
 
Månadens citat:
Long live the reckless and the brave.
 
Månadens bild:
 
___________________________________________________________________________
 
Oktober:
Det går fyra dagar efter min sista helg på Piper's Huset och jag får jobb på Tårtdecor. Det börjar med bara någon dag i veckan men utvecklas till en nästintill heltidstjänst. Jag trivs och det är nära till jobbet och det känns så skönt att ha en kontinuerlig inkomstkälla. På Tårtdecor har jag fantastiska kollegor och har aldrig tråkigt! 
- Misslyckas grovt med högskoleprovet, haha inte det bästa jag gjort precis...
-Köpte mig min bästa vän, en vit iPhone 4s. 
- Besöker kusin i Norge
- 2 år sedan Änglakusin hamnade i himlen. 
 
Månadens citat:  
Hela livet måste jag välja bort det som är bra för att kunna välja det som är bäst. Skillnaden på bra och bäst är svår att urskilja men när du fått tag i det bästa, då bara VET du.
 
Månadens bild:
______________________________________________________________________________
 
November:

- Åker till Stockholm med Linnea Mård för att hon skall fixa visum och hälsar samtidigt på storasyster och spenderar en weekend hos henne. Toppenhelg! 
- Hade många middagar med mina tjejkompisar, för att inte glömma mys/tjockiskvällar. Vänner är viktiga!
 
Månadens citat: 
Vi skall va' de vi vill vara hellre nu än efteråt
 
Månadens bild: 
 
____________________________________________________________________________
 
December:
 
-Jobbar hårt på Tårtdecor och börjar inventera, många produkter att räkna men vi har roligt samtidigt så det gör inte så mycket. 
- Hittar en gammal önskelista som jag en gång skickat till min farfar som han skickat tillbaka till mig från 2001. 
- Spenderar mysiga helgkvällar hos mamma på landet.
- Gör ätbara julklappar till familjen som uppskattas väldigt mycket! 
 
Månadens citat: 
Stress är bra, i små mängder.
 
 
Månadens bild:
 

Årsresumé 2012, del 2

Datum: 2013-01-06 Tid: 20:59:51
Maj:
-Det börjar bli varmt och jag och tjejerna har vinkvällar och skaldjursmiddagar och vårkläderna åker på och man kan gå i klänning till skolan. Lycka. 
- Balen äger rum och det var en helt fantastisk kväll som jag fick lov att uppleva med mina närmasta vänner. En sådan dag när vi alla tjejerna stod på dansgolvet i våra balklänningar och sminkadeoch fixade och dansar till "Dansa, Pausa" efter några glas vin. Vi pausade när vi skulle dansa, och dansade när vi skulle pausa. Men det var en ovärdelig kväll och natt som jag sällan kommer glömma.
- Betygen sätts och efter otroligt mycket kämpande står jag där, klar med alla kurser och jag andas för första gången på länge ut. Lugnet har lagt sig och all möda visade sig tillslut vara värt det. Och inte nog med att jag ens går ut med slutbetyg, är de riktigt riktigt bra!
 
Månadens citat:
The time it took, the pain it cost, in the end it was worth every single moment of it.
 
Månadens bild: 
 
_______________________________________________________________________________
 
Juni:
Och så kom dagen jag väntat på ungefär sedan jag började skolan. Studenten, vilken enorm lycka. Den absolut bästa dagen i mitt liv. Mina allra bästa vänner och en dag som inte kan bytas ut mot någon annan i hela världen. Studentdagen var helt enkelt otrolig. Med nära och kära på studentkalaset så gick jag på små luddiga jätterosamoln.
- Västtrafik messar up mina dagar när jag är tvungen att åka kollektivt och jag jag börjar jobba mycket. Piper's Huset på sommaren är ren och skär sommar.
- Klipper mitt hår kort och förändringen är ett faktum. Rockar min nya frisyr.
- Påbörjar min 3 veckors långa semester i Spaniens paradis. Fuiengirola, Malaga. Mår som en gud.
 
Månadens citat: Look like a girl. Act like a lady. Think like a man and work like a boss.
 
Månadens bild: 
 
___________________________________________________________________________
 
Juli:
 
I Fuiengirola: 
- Ser på Spanien/Italien VM matchen nere på en spansk krog.. Spanjorerna gick i lyckorus i flera dagar och det var såå häftigt att se. Jag som aldrig har varit intresserad av fotboll satt nu och ropade och hejade högt.
- Sitter ute vid vår terass tidigt på mornarna och njuter mer än jag någonsin gjort förut, Powerwalkar upp och ner för berget och känner att jag mår precis så bra som jag kan. Läser ut 7 tjocka engelska böcker och blir ordentligt med brun. Shoppar alldeles för mycket...
 
Månadens citat:
 Find that sile within you
 
Månadens bild: 
 
________________________________________________________________________________
 
Augusti:
 
-Börjar jobba igen efter semestern och jobbar på hårt och har riktigt roligt på jobbet med fantastiska kollegor.
- När jag har ledigt åker jag och hälsar på alla mina vänner i kungälv och göteborg, fina sommardagar går fort.
- Jag blir 19 år och kommer på att jag har ingen aning om vad jag vill göra mitt liv, men påminner mig själv att det inte gör något. Jag är ju bara 19år.
 
Månadens citat:
Livet är en fest- Dansa!
 
Månadens bild(er): 

 

 

Årsresumé 2012, del 1

Datum: 2013-01-06 Tid: 19:32:56
Årsresumé
 
Januari:
Mitt sista jullov kom och gick. Jag spenderade januari med fina vänner och självklart var storasyster hemma så vi spenderade mycket kvalitetstid tillsammans. Många middagar och fester och härliga vinter promenader. En ganska lugn månad.
 
Månadens Citat: 
För kärlek gör inte ont. Ensamhet gör ont. Att bli bortstött gör ont. Att förlora någon gör ont. Avundsjuka gör ont. Man får inte förväxla dessa med kärlek. För att i verkligheten är kärlek det enda i världen som får smärta att göra mindre ont"
 
 
Månadens bild: 
 
________________________________________________________________________________
 
Februari: 
-Jag och Rebecka gick på lunchrasten till en piercingstudio och otroligt spontant piercade jag naveln. Utan att berättta för någon alls, kanske var ett misstag av mig för mammas förfäran efter min spontana tripp till piercing studion var då inte nådig.
-Vi fick oss en litet tillskott till vårt kungahus i form av en liten Estelle.
-Min blogg firade ett år! 
-Änglakusin hade varit i himlen i ett helt år.
-Hittade min alldeles perfekta balklänning.
 
Månadens Citat:
Every day is a new beginning, take a deep breath and start again.
 
Månadens bild:
 
___________________________________________________________________________
 
Mars:

-Jag söker jobb på Pipers huset för andra året i rad och väntar förväntansfullt på svar i hopp på spendera en andra sommar på norra bohusläns vackraste ställe, Hamburgsund.
- Hade många kvällar som jag bara tog hand om mig själv. Kändes som att jag behövde det. Spenderade många kvällar åt att skriva också, långa långa inlägg och texter om hur jag försökte hitta mig själv där någonstans på vägen. 
- FN-rollspel i skolan och Londonresan kryper sig närmare för varje dag som går.
 
Månadens citat:
I am strong,
Because i know my weakness.
I am beautiful,
Because i'm aware of my flaws.
I am fearless,
Because i learnt how to recongnise, illusion from real.
I am wise,
Because i learn from my mistakes.
I am a lover,
Because i felt hate.
And...
I can laugh.
Because i known sadness
 
Månadens bild: 
 
_______________________________________________________________________________
 
April: 
Londonresan ägde rum och trots att jag gick hela veckan snorförkyld och med ca 40 graders feber. Ord som förklarar resan: Call me maybe på repeat, hostmedicin hos oprikern, En smutsig BH under hotellsängen, primarkshopping och solskens leenden. 
- Skrev för första gågen på bloggen om min treåriga långa resa med kampen mot mina ätstörningar och kände ett visst lugn efter att ha knapprat in bokstäverna och puplicerat mitt inlägg. Jag erkände för världen.
- Blev klar med projektarbetet och fick högsta betyg, med stolthet och lycka stod vi nu med resultatet i våra händer och kunde inte känna oss mer nöjda!  Här kan ni läsa vår webbtidning --->   http://tidningenchange.blogg.se/
- Jag fortsatte skriva känslobubbelinlägg och mådde bra av att skriva.
 
Månadens citat:
The best is yet to come.
 
 
 
 

Den absolut bästa känslan på jorden

Datum: 2013-01-05 Tid: 16:34:36

Jag läste nyss klart Mia Skäringers bok, hennes andra i ordningen som heter "Avig Maria". Den är helt otrolig och lämnar ingen oberörd. Den här boken är precis lika fantastisk skriven som hennes första,"Dyngkåt och hur helig som helst". Hennes språk fångar vem som helst, och balansen mellan ren och skär poesi med så enkla och självklara och retsamma beskrivningar av vardagen får vilken människa som helst att just känna sig det, mänsklig. Man relaterar till hennes känsla av otillräcklighet och till hennes ärliga försök till att gång på gång försöka vara övermänniska, för sig själv och andra. Hon skriver så enkelt och självklart och alla hennes ord går rakt in i hjärtat på mig. Jag sitter hänförd med hjärtat i handen.

Bästa känslan på jorden: När man stänger ihop sin bok efter att ha läst den från pärm till pärm. När man slår ihop den långsamt och bara liksom andas ut. Man är hänförd. Fortfarande kvar i bokens värld. Alla bokstäver och ord snurrar runt i huvudet. Man sitter stilla och bara tar in allt man just upplevt.

För det är inte bara bokstäver och ord, man var där, upplevde allt. Alla känslor, så nära inpå. Man går runt som i en dimma. Inget känns lika klart och tydligt som boken man nyss stängt ihop. Åh, den känslan slår nog ingen annan på den här planeten. Man måste uppleva den för att förstå. Man måste sitta där nästintill utmattad och tagen, bara då, bara då kan man förstå.