Tusen tankar och tusen ord

Datum: 2013-01-27 Tid: 20:43:59

 

Litteratur är tusen tankar och tusen ord, komprimerade till ett upphav av skrivna bokstäver. Litteratur är omfattande och allsidig. Litteratur är människans ventil till kreativitet, känslor, tankar och fantasi. Litteratur är noveller, romaner, artiklar, uppsatser, essäer, poesitexter, brev, biografier, pjäser, tal, manus av olika slag och låttexter. Listan är oändlig. Ibland behövs tusen och åter tusen bokstäver och ord för att överhuvudtaget kunna måla upp en logisk händelse och inge förståelse i det skrivna ordet för läsaren. En författare är enligt mig riktigt skicklig när han/hon har en förmåga att måla upp scenarion och tillochmed världar med bara några få meningar. Detta mina vänner, är skicklighet ut till det allra yttersta. En författare som lämnar rum åt läsarens fantasi. En författare som tillåter och verkligen önskar läsarens egen fantasi.

Earnest Hemingway är en sådan författare. Som tillåter läsarens egen fantasi och dennes känslor och tankar. Texten ovan läste jag bara i förbifarten egentligen. Det är en text på 34 bokstäver och sammanlagt 40 tecken. Jag tror faktiskt att denna text klassats som den kortaste ”novellen” som någonsin skapats. Novell tänker du? Den skall väl vara längre då, typ 1-2 a4-sidor lång? Det finns ingen mall att gå efter. Men denna korta text är så berättande att jag ändå förstår varför den lagts i kategorin novell. Jag kom på mig själv att jag läste texten igen och igen och märkte inte förän jag läst den kanske 6 gånger att jag i mitt huvud redan hade historien helt klar för mig. Jag såg varje detalj framför mig. För mig var det inte en kort text längre, det var en hel bok. 500 sidor av känslor, tankar, skratt, gråt och ett liv som fanns men inte fick finnas så länge det var tänkt från början. Jag såg framför mig en mor och en fars hjärtesorg. Jag såg de små skorna stå på byrån i det nyrenoverade barnrummet. Jag såg framför mig livet så som det skulle kunna bli och vara. Jag vet inte, men jag blev verkligen berörd. Kanske för att jag sett och känt, på så nära håll hur världar går itu när ett litet barn som skall finnas och bara skall sprudla av liv inte gör det längre. Kanske för att jag var med när ett litet liv slocknade allt för tidigt. För att jag har varit en av de som haft hjärtesorg så länge så länge, efter ett litet barns bortgång. 11 månader fick änglakusin leva. Och det stod oanvända barnskor och väntade på henne i hennes barnkammare på byrån. Det var leksaker som även de stod oanvända och som inte hade lekts med för att hon skulle växa och bli större först. Kusin hann inte växa sig så stor tyvärr.

 Jag tror att vi alla kan relatera till texten på ett eller annat sätt. Jag tror det finns en igenkänning i ord och känslor som gör oss både sårbara och mänskliga. Jag tror att texter med få ord har en förmåga att beröra oss precis lika mycket som en diktsamling full med poesi från kända poeter. Jag tror att litteratur i allmänhet har en förmåga att beröra och ger oss en tillåtelse till att även relatera. För litteratur är ändå i slutändan, tusen tankar och tusen väl valda ord komprimerade till mängder av bokstäver, som blir till meningar som slutligen bildar en text. Som blir till en text vi verkligen kan relatera till och bli berörda av.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback